• 0887 50 16 18
  • ВЕЛИКДЕНСКИ ОБИЧАИ

   ВЕЛИКДЕН 2019

   Поставиха ми задача да представя в новините на нашият сайт Великденските традиции. И ме обзе една еуфория, а после изчезна, защото може би вече всичко е написано, но все пак задачата си е задача и нямаше как да не напиша нещо. Всичко по долу е част от Българските традиции с които почти всички сме пораснали. 
   И сега за какво да ви разкажа за писаните яйца ли , за козунаците, за агнешкото, за веселието на мегдана в едни не чак толкова далечни времена. 
   Ще ви разкажа, това което на мен ми разказваше баба и както тя казваше, традицията и обичая се предават от поколение на поколение и всяко следващо ще добави нещо към това , което е било, и нещо ще изчезне, но още дълго ще се говори за него. За Великден момите шиели нови сукмани, везали ги на ръка, с различни мотиви , за да са най-бляскави на Великденското хоро. Събирали яйца и билки за да ги боядисват, а не като нас отиваш в магазина час по-рано и яйца и боя има, но това е друга тема. За багрилата пишех сега, червен цвят извличали от сушен риган, събран година преди това на Еньовден или от обелки от стар лук. Жълтата боя си правели от орехови листа или кори от ябълка. Зелената боя – от прясна коприва, оранжева от смрадлика. Освен в основния червен цвят, в българската традиция яйца се боядисват и в цветовете на дъгата.

   Има райони в България където се рисуват бели яйца с восък с помощта на специална писалка или перо от птица и се оцветяват със багрила смесени с жълтък.
   В миналото боядисването на яйца си е било тайнство, сутринта рано преди изгрев слънце на Велики четвъртък стопанката на дома боядисвала яйцата, а бабите и момите пеели обредни песни.
   Първото яйце се боядисвало и все още е така, /ако държите на традицията / в червен цвят и се пази пред иконата на къщата до следваща година, още преди да е изсъхнало се мажат бузите на децата за да са здрави през годината. Типично Български обичай е преборването с яйца, смята се, чието яйце издържи без да се пукне, ще е най-здрав и силен през годината.
   За Великден са се месили и обредни хлябове, в кръгла форма украсени с плетеници, като в средата им са слагали червено яйце и са се наричали колак, пармак, кравай, а по късно навлизат козунаците и започват да се правят във вида , които ги познаваме до ден днешен. Козунака се меси на Велика събота и по традиция не се реже, а се чупи, защото се вярва, че има душа.
   Великден е сред най почитаните християнски празници, а според доста сведения той е езически обичай , които както много други след това е приобщен към църквата. Свързва се с обновлението и зараждащото се ново начало.
   Желаем Ви светъл празник, изпълнен с домашен уют, традиции и веселие.

    

    

    

    

  • Copyright © 2020 CALMA Interior Studio

  • Уеб сайт от Exsitee
 • Последно разгледани